Το νέο αυτό σύστημα πλοήγησης (mininavigation – GPS) PERSEUS ή κατά κάποια έννοια ένα μίνι υποβοηθητικό «ρομποτάκι»εφαρμόζεται στην Κλινική μου στο Ιατρικό Ψυχικού εδώ και τρία χρόνια για να γίνει άριστα η διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στις αρθροπλαστικές γόνατος.Ξεκινήσαμε πρώτοι στην χώρα μας να το χρησιμοποιούμε και τώρα όλο και περισσότεροι εξειδικευμένοι στις αρθροπλαστικές ορθοπεδικοί χειρουργοί, εκ των οποίων αρκετοί έχουν εκπαιδευτεί σε μας, άρχισαν να το χρησιμοποιούν γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Το χρησιμοποιούμε εναλλακτικά στην εξατομικευμένη αρθροπλαστική με την 3D εκτύπωση εκμαγείων και των παραμόρφωσης του γόνατος που και εκεί τα αποτελέσματα είναι άριστα. Τα δύο αυτά μοντέρνα συστήματα με ταχύτατη εφαρμογή μας βοηθούν να αποφεύγουμε την χρονοβόρα διαδικασία της διεγχειρητικής χρήσης πολύπλοκων «ρομποτικών» συστημάτων.

Το επαναστατικό αυτό μίνι σύστημα διευκόλυνσης της επέμβασης δρα ως ένα μικρό GPS σύστημα πλοήγησης χωρίς να τραυματίζεται ο ενδομυελικός αυλός του μηριαίου οστού από μακριούς μεταλλικούς οδηγούς όπως γίνεται και γινόταν με τις απλές κλασσικές μεθόδους. Με ειδικούς σύντομους χειρισμούς και κινήσεις ανευρίσκεται μέσω υπολογιστή και Bluetoothεπεξεργασίας το κέντρο περιστροφής του ισχίου και ο μηχανικό άξονας για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ώστε να αποφεύγονται οι έκκεντρες φορτίσεις και η πιθανή μελλοντική φθορά τους.

Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και η διόρθωση του γόνατος πλήρης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς χειρουργούνται στην Κλινική μου με απλή ραχιαία υπαραχνοειδή,και όχι επισκληρίδιο ή γενική,αναισθησία μόνον στα κάτω άκρα, η κυρίως επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, δεν χορηγείται συνήθως καμία φιάλη αυτόλογου ή ομόλογου αίματος και οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιήσουν πλήρως το γόνατό τους και να βαδίσουν με πλήρη φόρτιση του σκέλους εντός της ίδιας ημέρας. Το μέλλον με τέτοια επαναστατικά και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα φαίνεται να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις πάντα προς όφελος των ασθενών. Εικόνες ασθενούς με πολύ βαριά μετατραυματική αρθρίτιδα και πλήρεις ανώδυνες κινήσεις ένα μήνα μετά την επέμβαση. Σε μη τραυματικές βαριές οστεοαρθρίτιδες η τομή είναι ακόμη πιο μικρή και χωρίς να αφαιρείται ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος για να έχουμε καλύτερη ιδιοδεκτικότητα. Με τον καιρό οι τομές δέρματος σχεδόν δεν διακρίνονται.